Koronaviestintä

Pandemiaan liittyvä kriisiviestintä ja muu matkustajainformaatio 2020-2021

Tarina

Korona-pandemia vaikutti joukkoliikenteeseen monella tavoin. Koronaviestintää leimasi tilanteiden nopea muuttuminen.

Tausta

Häiriötiedotus on osa joukkoliikenteen tavanomaista viestintää. Onnettomuudet tai vaikkapa kaukolämpöputken rikkoutumisesta johtuvat äkilliset työmaat pakottavat joukkoliikenteen kiertoreiteille. Olen tehnyt häiriötiedotusta muun työn ohella ja priorisointi oli akuuteissa tilanteissa tuttua. Siksi minulla oli hyvät valmiudet reagoida nopeasti myös koronan aiheuttamiin muutoksiin.

Toteutus

Koronaviestinnässä tärkeää oli selkeät viestit, jotka oli saatava matkustajille nopeasti. Siksi käytin kaikkia LSL:n käytössä olevia viestintäkanavia eli verkkosivuja (omia ja jäsenkuntien), sosiaalista mediaa, pysäkkinäyttöjä, lehti-ilmoituksia ja erilaisia printtimateriaaleja.

Verkkosivuille loin yhden sivun, jolle päivitin ajantasaisen tiedon.

Lahden seudun liikenteen busseissa ei ole näyttöjä, joten esimerkiksi käteisen väliaikaisesta lakkauttamisesta, bussivuorojen harventamisesta ja maskisuosituksista oli laadittava julisteita ja tarroja busseihin kiinnitettäviksi. Viestinnässä pyrin käyttämään tekstin tukena informatiivisia kuvia. Grafiikoissa ja kuvissa käytin sekä kuvapankkikuvia, että omia valokuviani ja grafiikoitani. Matkustusohjeissa hyödynsin aiemmin citylinjoille toteuttamaani sarjakuvamaista bussihahmoa. Myös maskisuositustarran suunnittelin kokonaan itse. Viestinnässä tuli huomioida myös viestien erilainen painokkuus: esimerkiksi maskin käyttö oli ensin pakollista, myöhemmin viestin sävy muuttui lievemmäksi suositukseksi.

Tärkeää oli myös yhteydenpito sidosryhmiin, jotta myös heillä oli ajantasaista tietoa. Sähköposteja muutoksista lähetin esimerkiksi liikennöitsijöille, asiakaspalvelupisteisiin, liikennöintialueen kuntien yhteyshenkilöille ja kouluille.

Koska tein koronaviestintää yksin, vaati tilanne myös joustamista työajoissa. Koronapandemia olikin kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen elämänvaihe, kun etätöihin siirryttyäni samaan aikaan myös lapset olivat suositusten mukaisesti päivät kotona poissa koulusta ja päivähoidosta.

Edellinen
Edellinen

Reittiopasvideo